Divni, sunčani, šestoga studenoga dan, 2023. godine iskoristili su polaznici fakultativne nastave Europsko građansko društvo koje vodi nastavnica Dijana Fric, prof. za sadnju lukovica žutoga šafrana kao simbolični početak Projekta Šafran u našoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec. Projekt će se provesti na satovima Povijesti i Hrvatskoga jezika u realizaciji nastavnica Ivane Puzak, prof. i Dijane Fric, prof..Organizacija Holocaust Education Irland i Javna ustanova Spomen- područje Jasenovac osiguravaju lukovice žutoga šafrana koje se sade u jesen u spomen na milijun i pol židovske djece stradalih u holokaustu i tisuću drugih dječjih žrtava nacističkih zvjerstava. Kakve li simbolike upravo u ova naša (ne)vremena?!

Žuti cvjetovi asocijacija su na žute Davidove zvijezde koje su ljudi bili prisiljeni nositi tijekom nacističke vladavine.
Kad šafrani procvjetaju početkom proljeća, prisjećamo se sve djece koja su izgubila i danas gube svoje nevine živote.
Ali prekrasni cvjetovi šafrana ujedno će nas podsjećati na to da život počinje iznova i uvijek iznova. “I da smrti zapravo i nema.”
Samo da rata ne bude i da još uvijek na svijetu ima ljepote i nade za nas i našu budućnost.
Iako Projekt Šafran nije namijenjen za cijelu školu, dodana vrijednost našega Projekta je upravo uključenost svih učenika Škole jer su se u Projekt vrlo kreativno uključili, oslikavanjem kamenčića motivom šafrana i uređenjem gredice, i polaznici fakultativne nastave Kreativne vještine koju vode nastavnice Željka Kadi, prof. i Dubravka Lisjak, prof..
Jedva čekamo proljeće koje će sigurno doći…