Dana 13. prosinca 2018.g. su učenici 3. i 4. razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, smjera hotelijersko-turistički tehničar, posjetili luksuzne hotele u Zagrebu, Hotel Westin i Esplanade Zagreb Hotel  shodno Školskom kurikulu 2018./2019.g.

Obilazak hotela započeli smo u Hotelu Westin gdje su nas vrlo srdačno dočekali predstavnici hotela. Hotel Westin je poslovni hotel s 5 zvjezdica, 340 soba i apartmana u koji dolaze mnogi poslovni i slavni ljudi. Objasnili su nam način poslovanja i organizaciju rada same recepcije te smo posjetili 17. kat i njihovu Kongresnu dvoranu za poslovne sastanke čiji pogled na grad Zagreb oduzima dah. Tu je nedavno boravila i naša nogometna reprezentacija.

Nakon hotela Westin posjetili smo Esplanade Zagreb Hotel gdje su nas dočekali ljubazni vratari i dvije predstavnice hotela koje su nam poželjele srdačnu dobrodošlicu.  Odmah smo krenuli u obilazak hotela. Prvo su nam pokazali smaragdnu dvoranu i objasnili  zašto je ona posebna i jedinstvena u Hrvatskoj, a nakon toga su nas u drugoj dvorani počastili toplim i hladnim napitcima. Uz čaj i kavu djelatnice hotela su nam ispričale sve o povijesti hotela i odgovarale na sva naša pitanja.  Saznali smo da  je Esplanade  luksuzni hotel s 5 zvjezdica, izgrađen je davne 1925. godine tik uz glavni željeznički kolodvor  zbog potreba putnika Orient Expressa. Esplanade Zagreb Hotel danas ima 208 soba i apartmana. Posjetili smo predsjednički apartman u kojem su boravili mnogi slavni gosti, predsjednici i prinčevi. Na kraju smo se svi zajedno poslikali i krenuli u obilazak grada Zagreba kroz koji nas je vješto vodio 4.HT razred, u ulogama turističkih vodiča, upoznajući nas sa znamenitostima grada.

Nakon turističkog vođenja imali smo slobodno popodne uživajući na Adventu u Zagrebu. S nama u pratnji su bile profesorice Zita Lajtman i Marina Branilović.

Ovaj posjet smatram vrlo korisnim i poučnim iskustvom za nas buduće hotelijere jer zahvaljujući svemu viđenom drugačije doživljavamo svoje buduće zanimanje. Zasigurno ćemo ga više cijeniti i voljeti.

Izvješće sastavile:

Sandra Novak i Jana Žigmund, 3.HT