Učenice ETŠ-a, polaznice fakultativne nastave Medijske kulture, Leona Mesarić iz 3. K i Karolina Kovač iz 4. UR sa svojom profesoricom Gordanom Lovrečić bile su u petak na predstavljanju Hrvatskoga kajkavskog kolendara 2023., na poziv ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. U toj najvažnijoj tiskovini čakovečke Matice objavljeni su radovi mnogih autora, a jedna od njih je i naša Leona Mesarić.

Njezin literarni rad „Prvi kušlec“ pohvalila je Matica hrvatska na svojem literarnom natječaju za djecu i mlade pa je zato i objavljen u kalendaru koji je ovaj put posvećen 30. obljetnici Međimurske županije. Leona kaže da joj je uzor  književnica Sanja Pilić te da usto voli rodno kajkavsko narječje kojim može izraziti svoje najdublje emocije i misli. U budućnosti se vidi kao uspješan pisac, a mi joj u tome želimo svu sreću.

Matica hrvatska u svojoj je dugoj povijesti dala nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi, a njezin čakovečki ogranak hrvatskome sjeveru. Među mnogim nakladničkim pothvatima ističe se Hrvatski kajkavski kolendar čiji začeci sežu u doba osnutka prve tiskare u Čakovcu i prvih lokalnih novina u Međimurju. Poslije hrvatskog proljeća i njegove zabrane, Matičin je rad i Kolendar obnovljen početkom devedesetih godina prošloga stoljeća i njeguje se sve do danas, a zasigurno će tako biti i u budućnosti, doprinosom i naših učenika.