Čitavim nizom korelacijskih projektnih aktivnosti polaznici fakultativne nastave Europsko građansko društvo iz 1. HT 1 i 3. HT su na satovima Povijesti i Hrvatskoga jezika proučavali holokaust, a vodile su ih njihove nastavnice Ivana Puzak, prof. i Dijana Fric, prof.
Kako je voditeljica fakutativne nastave Europsko građansko društvo uključila našu školu u međunarodni projekt koji je pokrenulo Irsko društvo za obrazovanje o holokaustu – Holocaust education Trust Ireland, a u Republici Hrvatskoj ga provodi Javna ustanova spomen-područje Jasenovac još u studenom 2023. godine posadili smo lukovice žutoga šafrana kao spomen na milijun i pol židovske djece i tisuću drugih dječjih žrtava nacističkih zvjerstava.
27. siječnja 2024. godine datum je za obilježavanje najveće tragedije židovskoga naroda, odabran u spomen na oslobađanje koncentracijskoga logora Auschwitz koje se dogodilo prije 79 godina. Brojka od šest milijuna Židova pogubljenih tijekom Drugoga svjetskoga rata najstrašniji je podsjetnik na to koliko čovjek može nisko pasti. Na to, koliko kratak može biti put od promašene ideje i neutemeljene mržnje do bezočne svireposti prema drugom čovjeku.
Na stratištima povijesti kao što su Auschwitz, Jasenovac, Srebrenica, Vukovar i Škabrnja Čovjek bi morao zastati, učiti i rasti. No, nasuprot tomu, danas sve češće svjedočimo novim ratovima, novim stratištima jer zlo u čovjeku nikad ne spava. Nestabilnost iz dana u dan raste u različitim dijelovima svijeta, a čini se da čovjek ništa nije naučio.
Sve je teže tvrditi i očekivati da će sutrašnjica biti bolja i upravo zato se ne bismo trebali prepustiti malodušju i stajati nijemo sa strane, pasivno promatrajući sve opasnosti koje se nad nama nadvijaju. Naprotiv, moramo učiti iz povijesti i o povijesti i zlu se treba oštro i odlučno uvijek suprotstaviti.