Današnje obrazovanje sve više pronalazi svoj put kroz digitalni svijet, a jedan od takvih je projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara “Lektira na mreži“ koji četvrtu godinu zaredom okuplja učenike, školske knjižničare i profesore hrvatskoga jezika srednjih škola Republike Hrvatske.

Osim što potiče suradnju i timski rad, spajajući klasična književna djela s tehnologijom i pristupom prilagođenim digitalnom dobu,  potiče učenike da obveznoj lektiri pristupe na kreativan, zabavan i maštovit način.

Prvi projektni izazov odveo nas je u svijet književnosti, kreativnosti i digitalnog dizajna! Učenici su trebali koristeći prazni radni prostor u Microsoft PowerPointu koji simulira oblik korica knjige, izraditi privlačan ovitak inspiriran jednim od četiri izabrana lektirna djela: “Stranac”, “Patnje mladoga Werthera”, “Hamlet” ili “Preobrazba“ uz obvezno korištenje zadanih digitalnih alata.

U prvoj su fazi pristigla čak 152 kreativna uratka koje su najprije vrednovali mentori.

Prosudbeno povjerenstvo je u prvoj fazi Lektire na mreži u ovoj školskoj godini, prema istim kriterijima vrednovanja kao i mentori učenika, od 83 uratka odabralo pet prvih mjesta (čak 35 uradaka!) koji su se plasirali u završnu četvrtu fazu projekta Lektira na mreži.

Iz Ekonomske i trgovačke škole sudjelovao je rad Tene i Lee Marodi.  Učenice su uz mentorsku pomoć profesorice Valentine Perčić Štefok i školske knjižničarke Lee Resman-Borković, izradile prednju i stražnju stranu, hrbat i preklopne listove knjige Williamea Shakespearea “Hamlet”. Nakon vrednovanja Povjerenstva i javnosti, njihov rad osvojio je prvo mjesto s osvojena 72 boda. Zahvaljujemo svima koji su glasovali. Za glasove javnosti dobili smo tri dodatna boda.

Sve uratke koji su pronašli svoje mjesto među najboljima možete još jednom pogledati na mrežnoj stranici projekta “Lektira na mreži“.

Čestitamo svima, a posebno Lei i Teni, te pozivamo i ostale da nam se pridruže i sudjeluju u sljedećim fazama!

#LektiraNaMreži #UspjehŠkole #KreativnostNaDjelu#DržavnaMatura#