Na dva dana smo prizvali duh prošlih vremena: 3. i 4. rujna 2021. u dvorištu Staroga grada Zrinskih uz potporu Ministarstva turizma i sporta održana je manifestacija “K Zrinskom” – korak u čarobnu prošlost, koju je osmislila učenica 4. HT Ivana Okreša.

Prof. Martina Novak Hlapčić učenicima je predstavila javni poziv Ministarstva te ih pozvala da razmisle o vlastitom projektu, da primijene znanje koje su stekli u različitim turističkim nastavnim predmetima. Profesorice Novak Hlapčić i Helena Jošt učeničke su ideje analizirale i ocijenile da je upravo Ivanina ideja ponajbolje osmišljena za područje „Turistički proizvod koji pruža lokalno iskustvo“. Projekt vode profesorice Jasmina Zaborski i Nina Smiljanić, a u njegovu provedbu svesrdno su se uključili mnogi profesori i učenici.

Ostvarena je bogata suradnja s drugim srednjim školama. Aktivnostima manifestacije pobudili smo svih pet osjetila i vratili se u doba vladavine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinskih: učenici Srednje škole Prelog nudili su hranu spravljenu prema receptima nadahnutima tim razdobljem, učenici čakovečke Gospodarske škole izrađivali su prikladne frizure, a učenici našeg ETŠ-a napravili su i predstavili kozmetiku i lepeze karakteristične za to doba.

Naši učenici hotelijersko-turističkog usmjerenja, u suradnji s profesorima te djelatnicima Muzeja Međimurja i Turističke zajednice grada Čakovca, vodili su turističke ture muzejom i središtem grada. Doživljaj je upotpunio program na pozornici – predavanja, glazba i recitacija. Najmlađe posjetitelje zabavili smo tradicionalnim igrama i igračkama.

Uspješno smo ostvarili ciljeve projekta: motivirali i uključili učenike u organizaciju kako bi primijenili znanje, povezali srednjoškolski obrazovni sustav s Muzejom Međimurja, TZ-om grada Čakovca, gospodarstvom i zajednicom čiji smo dio te upoznali učenike, turiste i lokalno stanovništvo s bogatom poviješću grada Čakovca i cijeloga Međimurja.

U ETŠ-u uvijek potičemo i slušamo učenike, dajemo im smjernice za razvoj njihovih ideja. U različitim projektima i aktivnostima svatko može sudjelovati ovisno o svojim interesima što učenicima daje vjetar u leđa da i nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja poduzetno slijede svoje ideje!