Europskom događaju za mlade EYE Varaždin u europskoj Godini mladih 2022., najznačajnijem događaju za mlade na europskoj razini koji je uz potporu Europskoga parlamenta održan je 25. i 26. studenoga 2022. godine u Varaždinu, nazočilo je i dvadesetak polaznika fakultativne nastave Europsko građansko društvo koju vode nastavnice Nina Smiljanić, dipl. oec. i Dijana Fric, prof.- izvrsna savjetnica. Učenici su dugo promišljali o riječima europarlamentarke Sunčane Glavak, izaslanice predsjednika Sabora koja je rekla: “Razmišljajte izvan kutije i pomaknite granice.” Isto tako odjeknule su riječi i Karla Resslera koji je istaknuo: “Kada se angažiraš, važno je razumjeti da ćeš se morati i boriti.”

Dojmljive su bile riječi i europarlamentarca Predraga Freda Matića koji je mladima poručio: “Ono što sam govorio mladima da budu hrabri, drski, bezobrazni i oštri i da kažu sve što im je na umu. Nemojte prespavati nedjelju kada su izbori. Izađite na izbore, glasajte! Ako se vi nećete baviti politikom, politika će se baviti vama.”
A mi smo se mogli na EYE-u odlučiti i prijaviti na aktivnosti podijeljene u tri skupine: Ta politika, Cooltura ili Henganje, a bilo nas je posvuda 😎