Muffini, kuglofi, štrudle i drugi fini kolačići čiji recepti potječu iz zemalja u kojima se govori engleski, njemački, talijanski, španjolski i francuski jezik našli su se na štandovima Ekonomske i trgovačke škole u središtu Čakovca na Europski dan jezika.

Sve je to učeničkih ruku djelo, uz malu pomoć bližnjih. „Ja sam ispekla kuglof, a moja mama klipiće“, kaže Viktorija Gložinić iz 4. K. Dora Zvošec iz 2. HT1 ističe da je uzbudljivo učionicu zamijeniti gradskom vrevom, a njezina kolegica Lorena Stojko pojašnjava da je to uostalom i bit učenja stranih jezika – komunikacija i upoznavanje ljudi i različitih kultura.

S njima oduševljenje dijele i prolaznici poput para američkih turista. Kažu da je Hrvatska prekrasna – toliko raznolikih krajobraza na tako malome području. Ispričali su i vic na svoj račun:

– Kako se zove čovjek koji govori mnogo jezika?

– Poliglot.

– Kako se zove čovjek koji govori samo jedan jezik?

– Amerikanac.

U duhu europske tradicije, u kojoj je znanje jezika važno, ETŠ svake godine obilježava Europski dan jezika promičući znanje i školu u kojoj se uči pet živih stranih jezika. Ovaj događaj u lokalnoj zajednici organizira Školsko stručno vijeće stranih jezika, a ovaj put i Europsko građansko društvo koje djeluje u našoj školi. Sudjeluju učenici od prvoga do četvrtoga razreda.