Danas vam predstavljamo Nikol, Olivera, Branku, Martinu i Leu i prenosimo dojmove s prakse u bavarskom gradu Ingolstadtu.

Nikol radi u osnovnoj školi koja joj se sviđa zbog atmosfere, šarenila i simpatičnih djelatnika. Njezin posao je raznovrstan, a sastoji se od vođenja upisne evidencije, razvrstavanja i umnožavanja dokumenata, označavanja udžbenika za pojedine razrede i rješavanja učeničkih pitanja. Njezina mentorica gospođa Roth hvali njen angažman i kaže da je marljiva te savjesno obavlja sve zadatke. Isto tako pohvalila je njezino znanje njemačkoga jezika, koje joj pomaže pri svakodnevnoj komunikaciji i izvršavanju zadataka.

Oliver radi za veliki salon i servis bicikala i kaže da je to posao koji bi s lakoćom mogao obavljati. Smatra da je posao zanimljiv, a kolege i mentorica jako su susretljivi i simpatični te mu pomažu u dnevnim zadacima. Radi u servisu gdje raspakirava i sastavlja dijelove, provjerava ispravnost pristigle robe te pomaže u pripremi bicikala za servis. Njegova mentorica gospođa Maikrantz s njim je jako zadovoljna jer je Oliver vrijedan, marljiv te aktivno doprinosi radu tima, a istovremeno brzo uči i svladava sve zadatke.

Branka radi za lokalni nogometni klub, a svoj posao smatra zanimljivim jer svaki dan radi nešto novo. Radi s promidžbenim materijalima i dresovima  koje pakira u vrećice i razvrstava po veličinama te vodi evidenciju imena i provjerava ispravnost dresova i veličina. Sve smatra odličnom iskustvom, a nepoznavanje njemačkoga jezika rješava komunikacijom na engleskome. Njezin mentor kaže da je Branka simpatična, marljiva i dobro se snalazi u svemu što radi. Do kraja prakse sigurno će joj ostati u sjećanju zanimljiva komunikacija i pozitivna radna atmosfera, a i njemački jezik više neće biti prepreka, već izazov koji je savladala i iskustvo koje će joj pomoći u budućnosti.

Martina radi u novoj, modernoj uređenoj osnovnoj školi koja nosi ime Kristofora Kolumba. Radi na razvrstavanju dokumenata, uređenju prostora pri raznim događanjima u školi, kao i evidenciji prisutnosti učenika na satu. Njezina mentorica, gospođa Stefanović hvali njenu marljivost, snalažljivost i spremnost  za izvršavanje svih zadanih obaveza. Zatekli smo je u pripremama za konferenciju učitelja koja se održava u školi. Dobro surađuje s ostalim djelatnicima, a sviđa joj se posao jer je dinamičan i zanimljiv te uključuje rad s ljudima pa se lako vidi u sličnom zanimanju i u budućnosti.

Lea je drugi tjedan na praksi u gimnaziji i misli da je  dobila priliku za novo, zanimljivo i korisno iskustvo koje dijeli s dvojicom učenika iz partnerske škole. Radna okolina je življa, a svi su ljubazni, komunikativni i spremni na suradnju. Vrlo lako bi se mogla zamisliti na sličnom radnom mjestu jer je dinamično dok  istovremeno posao nije prezahtjevan. Mentor i kolege zadovoljni su te kažu da posjeduje mnoge kvalitete kao što su angažiran rad, zalaganje, marljivost i sposobnost brzog rješavanja problema.

Boravak i praksu u Ingolstadtu omogućila je akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Koordinatorica projekta 2022-1-HR-KA121-VET-00005-8039 je Jasmina Zaborski, prof. mentor.