Erasmus+ akreditacija

2023./2024. godina

18.3.2024.

Erasmus pozdravi iz Španjolske!  ¡Saludos desde Espaňa!

Desetoro učenika naše škole steklo je vrijedna znanja i iskustva u španjolskom gradu Torremolinosu kraj Malage. Učenici su u okviru programa Erasmus+, 2023-1-HR01-KA121-VET-000140330, koji naša škola provodi kao akreditirana škola pod vodstvom koordinatorice profesorice Jasmine Zaborski, odradili dvotjednu stručnu praksu i upoznali se s načinom rada u zemljama Europske unije, odnosno ovaj puta u Španjolskoj.

Učenici hotelijersko-turističkog usmjerenja trećeg razreda Magdalena Podvez, Ivano Vaser, Marija Ana Radiković, Lea Zadravec i Benjamin Horvat istaknuli su svoje zadovoljstvo doživljenim. Torremolinos s okolicom idealna je destinacija za učenje o hotelijerskom poslovanju s obzirom na to da je ovaj  grad na španjolskoj sunčanoj obali (Costa del Sol) već prije 50 godina bio jedan od lidera španjolskog turizma, a danas nudi smještaj u gotovo 60 hotela. Naši učenici obavljali su poslove u hotelskom domaćinstvu i na recepciji hotela Riviera i Pez Espada primjenjujući i proširujući svoja stručna znanja i znanje stranih jezika uz potporu stručnih i susretljivih mentora.

Naši učenici komercijalisti Stjepan Tuksar (3.k) i Elena Toplek (4.k) i naše tri ekonomistice Estela Fegeš (4.a), Leona Kočila (3.a) i Vita Trupković (3.b)  također su se našli u novom poslovnom okruženju u Španjolskoj. Stjepan je za tvrtku Centro Juguete Torremolinos ažurirao artikle, cijene i web stranicu tvrtke, a sličnim se poslom bavila i Elena u tvrtki Govez S.L. Estela, Leona i Vita po prvi put su se susrele sa svijetom rada. Estela je obavljala administrativne i marketinške poslove u tvrtki za promet nekretninama Sol y Mar Enterprise S. L., a Leona u zdravstvenoj ustanovi Clínica de Podología La Carihuela. Vita je pak učila o organizaciji projekata od međunarodnog tima agencije Euromind  Projects. Osim stručnih vještina, učenici su razvili komunikacijske vještine, učili kako raditi u timu, kako se snaći u novoj sredini, a upoznali su i kolege iz drugih zemalja Europske unije.

Erasmus projekt širi vidike

Erasmus+ projekt KA1 puno je više od stjecanja vještina u struci, slaže se svih desetoro učenika koji su se nedavno vratili s dvotjednog boravka u Španjolskoj. „Naučili smo puno o španjolskom načinu života, jeziku i kulturnom nasljeđu. Uspomene koje se stvaraju sudjelovanjem u ovakvim projektima ostaju za cijeli život“, neki su od njihovih zaključaka. Učenici su u slobodno vrijeme posjetili prekrasne andaluzijske gradove  Malagu i Sevillu te Granadu u kojoj su razgledali palaču Alhambru.

 

 
29.2.2024.

Nisu Erasmus i mobilnosti samo za učenike,  već i za nastavnike

Iz prve ruke o tome svjedočile su naše dvije nastavnice Iva Novak, prof. mentor i Sanja Koraj, prof. One su vrijeme zimskog odmora za učenike od 20. do 23. veljače iskoristile za stručno usavršavanje u Mariboru. Erasmus+ akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje omogućila im je praćenje rada nastavnika u Srednjoj šoli za trženje in dizajn Maribor. Iz prve ruke vidjele su kako izgleda izvođenje nastave slovenskih kolega po struci, izmijenile su iskustva o svakodnevnim aktivnostima u školi te su se upoznale sa specifičnostima i nastavnim predmetima slovenskih kolega. Kao i u našoj školi, slovenski nastavnici susreću se s brojnim izazovima u radu s učenicima u samoj nastavi, ali i prilikom organiziranja prakse za učenike.

Osim stručnog dijela, nastavnice su upoznale i Maribor, prekrasan gradić lijepih šetnica i mnogih zanimljivosti.

Stručno usavršavanje omogućeno je putem Erasmus + projekta 2023-1-HR01-KA121-VET-000140330, Praćenje rada (Job shadowing). Koordinatorica  je projekta Jasmina Zaborski, prof. mentor, a podršku u Mariboru pružao je David Verlak, kolega iz partnerske škole.

 
2022./2023. godina

Ekonomska i trgovačka škola prošle je godine usvojila „Europski razvojni plan škole 2021. – 2027.“. Iznimno nam je drago što smo jednu od planiranih aktivnosti već uspjeli ostvariti: dodijeljena nam je Erasmusova akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u razdoblju od 1. 2. 2022. do 31. 12. 2027. Tu priliku iskoristit ćemo kao jednu od stuba u daljnjem ostvarivanju strateških ciljeva koje smo si zadali u sklopu Europskoga razvojnog plana, ali i šire.

Dodjeljivanje akreditacije znači da nam je do kraja 2027. olakšana prijava za dodjelu sredstava za sudjelovanje u projektima Erasmus+ za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Konkretno, aktivnostima mobilnosti koje ćemo u tom razdoblju provoditi – učenici će obavljati praktičnu nastavu, a nastavnici će se usavršavati, namjeravamo ostvariti nekoliko ciljeva.

Nismo novi na tom području; ranije smo u projektima Erasmus+ sudjelovali u sklopu konzorcija The Mobility Bridge od 2015. do 2018., a i poslije smo surađivali sa strukovnom školom iz Ingolstadta. Cilj nam je obnoviti i proširiti međunarodnu mrežu za projekte suradnje i mobilnosti.

Nadalje, uvjereni smo da će učenici, koji će obavljati praktičnu nastavu u inozemstvu, biti konkurentniji na tržištu rada Republike Hrvatske i Europske Unije. Usto, važan nam je cilj održati visoku popunjenost kvota pri upisu u prve razrede, a smatramo da će nam Erasmus+ projekti u tome pomoći te čakovečku Ekonomsku i trgovačku školu učiniti suvremenijom institucijom s međunarodnim djelovanjem, a time i privlačnijom za nove naraštaje.

Nismo zaboravili ni na učenike s manje prilika: učenike s poteškoćama u razvoju, učenike slabijeg imovinskog stanja, učenike pripadnike manjina. Njih ćemo također potaknuti da se uključe u mobilnosti i omogućiti im da jednakopravno u njima sudjeluju kako bismo poboljšali uključivost i ojačali samopouzdanje osobama s manje prilika.

Nadamo se da će ove prilike pozitivno utjecati na svakog sudionika. U pripremi, organizaciji i provedbi projektnih aktivnosti učenici i nastavnici razvit će nove vještine i steći zanimljiva iskustva koja će im zasigurno biti svijetla točka ostvarena tijekom školovanja ili rada u našoj školi.

 

 

16. siječnja 2023.

90 dana Maribora

 
Iako je isprva bila nervozna i nesigurna želi li zaista ići, Ela je skupila hrabrost i spakirala kofer. Ipak se takva prilika ne propušta! I nije se razočarala.
 
Nakon nekoliko dana u novoj zemlji, među novim ljudima, shvatila je da je upoznavanje nešto drukčijeg svijeta posebno i uzbudljivo iskustvo. Svoju praksu odrađuje u KiK-u gdje će upotpuniti i proširiti svoje dosadašnje radne vještine. Za Maribor kaže da je prekrasan i sadržajan grad te se veseli idućim mjesecima koje će ondje provesti. Za kraj poručuje svima koji nisu sigurni bi li se prijavili za sudjelovanje u projektima da nema mjesta sumnji. Nije strašno kako se isprva čini, a steći će zanimljivo i vrijedno iskustvo koje će im koristiti u budućnosti.
 
Boravak i praksu u Mariboru u okviru aktivnosti Erasmus PRO Eli je omogućila Erasmus+ akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Koordinatorica projekta  2022-1-HR-KA121-VET-000058039 je Jasmina Zaborski, prof. mentor, a podršku u Sloveniji pružaju David Verlak, nastavnik i organizator stručne prakse u našoj partnerskoj školi (Srednja šola za trženje in dizajn Maribor) i Danica Štefanec, mentorica u KiK-u.
 

6. ožujka 2023.

Novosti iz Slovenije

 
Ela nam se javila iz Maribora, gdje je na stručnoj praksi u sklopu projekta 2022-1-HR-KA121-VET-000058039 financiranog iz programa Erasmus+. Kako je i sama istaknula, vrijeme brzo leti te se već za manje od mjesec dana vraća kući u Hrvatsku. Kako bi podijelila svoje iskustvo, opisala je svoj uobičajeni radni tjedan i dojmove iz Slovenije.

Dan joj počinje u sedam sati: popije kavu, a zatim se sprema za posao. Pri dolasku na posao sve pozdravi sa smiješkom, a zatim počinje svoje dnevne zadatke. Posao završava u 16 sati pa se vraća u hotel. Nakon kratkog odmora uči ili kuha.

Jedanput u radnome tjednu čisti, što joj daje slobodne vikende koje provodi također učeći i pripremajući hranu. Nedjeljom je vrijeme za odmor i opuštanje; često gleda filmove ili šeće gradom.

Elin nedavni posjet partnerskoj školi Srednja šola za trženje in dizajn Maribor bio je zanimljivo iskustvo. Profesor Verlak pokazao joj je učionicu za praktični rad koja joj se vrlo svidjela. Zapazila je da učenici u školi ne nose papuče i da postoji velik ekran na dodir u predvorju škole koji prikazuje raspored sati i slobodnih učionica.

Elinino iskustvo mobilnosti u Sloveniji vrlo je pozitivno. Tijekom stručne prakse doživjela je nove radne situacije i uspješno svladala svakodnevne izazove te stekla vrijedna znanja i vještine u struci. Usto, imala je priliku upoznati novu kulturu i doživjeti kakav je školski sustav u drugoj zemlji. Vjerujemo da će joj ovo iskustvo donijeti mnogo korisnih znanja i iskustava koja će moći primijeniti u budućnosti.

Autorica teksta: Jasmina Zaborski, prof. mentor

22.svibnja 2023.

Erasmus+ Iskustvo: učenici Ekonomske i trgovačke škole na turističkoj praksi u Italiji

Učenici Ekonomske i trgovačke škole dobili su priliku primijeniti svoje stručno obrazovanje izvan učionice te su se uputili u čarobnu Italiju, točnije u Foligno, u regiju Umbriju, poznatu kao “zeleno srce Italije”. U sklopu ovogodišnjeg  projekta Erasmus+, jedanaestero učenika 3. HT razreda provelo je dva tjedna u ovom šarmantnom gradiću, obavljajući praksu u hotelima, hostelima i restoranima, uz pratnju i podršku profesorice Petre Knok.

Od samog početka dojmovi su bili izvrsni, svi su bili zadovoljni, gradić im se svidio, a oduševila ih je i iznimna gostoljubivost domaćih ljudi. Učenici su bili sretni zbog prilike da svoje vještine primijene u novom, uzbudljivom okruženju, a ovo iskustvo omogućila je Erasmus+ Akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, uz koordinaciju  Jasmine Zaborski, prof. mentorice.

Dino i Maja radili su u hotelu Italia, upoznavajući se s funkcioniranjem svih njegovih odjela: domaćinstvo, restoran i recepcija. Lisa Marie iste je poslove obavljala u hotelu Residenza l’Alunno, dok su Iva i Isabela radile u restoranu Botanico. Svi su se brzo prilagodili radnom okruženju, a mentori su izrazili zadovoljstvo njihovim trudom.

U hostelu Ostello di Foligno učenice Pavla, Ela i Zoe briljirale su u različitim odjelima, od domaćinstva do recepcije. Svi su istaknuli visoka očekivanja koja su potpuno ispunjena, a gostoljubivost domaćina doprinijela je pozitivnom radnom okruženju.

Učenice Sara, Ema i Gita radile su u hotelima ValentiniCasa Mancia i Villa dei Platani. Sara je naglasila kako je ovo iskustvo bilo lijepo, korisno i poučno, uz istovremeno usavršavanje jezičnih vještina i stvaranje trajnih prijateljstava. Ema je prošla kroz sve hotelske odjele, a njezina su očekivanja potpuno ispunjena. Gita se osjećala vrlo ugodno u hotelu Villa dei Platani te vjeruje da će stečena znanja i vještine značajno pridonijeti njezinoj budućnosti. Svi učenici izrazili su zahvalnost na pruženoj prilici i povjerenju te se, kao i mi, raduju primjeni novostečenog znanja u budućnosti.

 
 

17.srpnja 2023.

Dojmovi iz Njemačke: Učenici Ekonomske i trgovačke škole uspješno završili Erasmus+ praksu u Ingolstadtu

Učenici Ekonomske i trgovačke škole nastavljaju obogaćivati svoje znanje o ekonomiji, trgovini, poslovnoj administraciji i turističkom sektoru  praktičnim iskustvom u različitim okruženjima poput trgovina, ureda, škola, staračkih domova, hotela i čak nogometnih klubova. U sklopu ove mobilnosti, dvanaestero učenika i učenica smjerova prodavač, ekonomist, komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar odlučilo je demonstrirati stečene vještine u njemačkom gradu Ingolstadtu, poznatom po Audi Forumu, muzejima i kulturno-povijesnim znamenitostima.

Uz pratnju i podršku profesorice Lidije Hižman, učenici su se brzo prilagodili novoj radnoj sredini. Lea je svoju praksu provela dijelom u domu za starije osobe Altenheim Heilig-Geist-Spital, a dijelom u gimnaziji obavljajući administrativne poslove. Sara D.  radila jeu privatnoj školi EURO Sprachen und Lernakademie, rješavajući različite zadatke uključujući upis učenika, pomoć pri učenju i prijevode. Laura je svoje vještine razvijala u hotelu Garni Bayerischer Hof gdje se upoznala s radom na recepciji i u domaćinstvu hotela, dok je Viktorija svoju snalažljivost pokazala u tvrtki Caravita GmbH koja se bavi proizvodnjom suncobrana – tamo se je bavila razvrstavanjem uzoraka, kontrolom reklamnih materijala i obavljala uredske poslove.

Nikol, Oliver, Branka i  Martina također su pokazali svoje sposobnosti u Ingolstadtu. Nikol je obavljala raznovrsne poslove u osnovnoj školi, uključujući vođenje upisne evidencije, razvrstavanje i umnožavanje dokumenata te označavanje udžbenika. Martina je također radila u osnovnoj školi, i to na razvrstavanju dokumenata, uređenju prostora pri događanjima u školi te je vodila evidenciju prisutnosti učenika na satu. Oliver je marljivo radio u salonu bicikala: raspakiravao je i sastavljao dijelove bicikala, provjeravao ispravnost robe te pomagao u pripremi bicikala za servis. Branka je svoje zadatke obavljala za lokalni nogometni klub: radila je s promidžbenim materijalima i dresovima, pakirala ih po veličinama te vodila evidenciju i provjeravala ispravnost.

Na kraju, aktivne su bile i Melani, Alisa, Sara i Paula. Melani je radila u prijevozničkoj tvrtki, gdje je obavljala zadatke kao što je slanje pošte, ispunjavanje računa i provjeravanje njihove ispravnosti. Alisa je radila u trgovini namještaja Mömax, i to u skladištu i trgovini, gdje je raspakiravala i slagala robu na police. Sara T. je u trgovini EDEKA radila razne zadatke uključujući razvrstavanje i pripremu robe, punjenje polica te provjeru količina, dok je Paula bila u trgovini sportske opreme i obavljala različite zadatke uključujući razvrstavanje, provjeru ispravnosti etiketa i stavljanje zaštite na proizvode. Svi su učenici završili svoju praksu s osmijehom na licu, puni znanja i iskustava koje će sigurno primijeniti u budućnosti, a njihovi mentori su izrazili zadovoljstvo njihovim zalaganjem, sposobnostima i prilagodljivošću novim radnim izazovima.

U slobodno vrijeme učenici su imali priliku posjetiti München, posjetiti Hofbräuhaus, najpoznatiju pivnicu u Njemačkoj, te se opustiti u Engleskom vrtu. Nedjelja je bila rezervirana za razgled Ingolstadta i obavezni posjet Audi Forumu, simbolu grada.

Ova Erasmus+ mobilnost nije samo pridonijela razvoju njihovih vještina i znanja, već je bila i jedan od ključnih koraka prema ostvarenju Erasmus plana na temelju Akreditacije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Zahvaljujući trudu i angažmanu učenika te podršci mentora, ova praksa ostavit će dugotrajan dojam na njihov osobni i profesionalni razvoj. Koordinatorica projekta, Jasmina Zaborski, prof. mentor, ponosna je na postignuća učenika te se raduje daljnjim uspjesima koje će im donijeti ovo vrijedno iskustvo.

 
 

30. kolovoza 2023.

Erasmus+ iskustvo: Laura dijeli svoje dojmove iz Maribora!

Nakon uspješno završenoga trogodišnjeg smjera za prodavačicu, Laura je odlučila krenuti korak dalje i upustiti se u stručno iskustvo koje će joj promijeniti život. U Sloveniji, u Mariboru, boravila je od 15. svibnja do 15. kolovoza 2023.

Vrijeme provedeno u trgovini dječjom odjećom „Aladin“ bilo joj je pravo osvježenje. Laura nam je ispričala kako je u početku imala izazova s jezikom, ali se polako, slušajući domaće ljude, počela sve bolje snalaziti i komunicirati na slovenskome jeziku. Osoblje u trgovini bilo je iznimno ljubazno i uvijek spremno pomoći joj u usvajanju novih vještina, bilo da se radilo o slanju pošiljki ili izlaganju odjeće prema različitim kriterijima.

No, to nije sve što je Laura doživjela. Grad Maribor osvojio ju je svojom ljepotom i raznolikim sadržajem, a srdačnost Mariborčana ostavila je na nju dubok dojam. Laura je istraživala gradska kina, isprobala poznati Cibikartkarting, a opuštanje je pronalazila na kupalištu „Mariborski otok“ i u šetnji uz rijeku Dravu.

Zahvaljujemo koordinatorici projekta 2022-1-HR-KA121-VET-000058039, Jasmini Zaborski, prof. mentorici, te Davidu Verlaku, nastavniku i organizatoru stručne prakse u partnerskoj školi (Srednja šola za trženje in dizajn Maribor), te mentoricama u trgovini „Aladin“, koji su omogućili Lauri da ostvari ovo vrijedno iskustvo.

Hvala Lauri što je s nama podijelila svoju priču. Neka njezin entuzijazam i hrabrost potaknu mnoge! Ako i vi sanjate o sličnom iskustvu, slijedite Laurin primjer i hrabro zakoračite u svijet mogućnosti koje donosi Erasmus+.