Erasmus+ akreditacija

Ekonomska i trgovačka škola prošle je godine usvojila „Europski razvojni plan škole 2021. – 2027.“. Iznimno nam je drago što smo jednu od planiranih aktivnosti već uspjeli ostvariti: dodijeljena nam je Erasmusova akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u razdoblju od 1. 2. 2022. do 31. 12. 2027. Tu priliku iskoristit ćemo kao jednu od stuba u daljnjem ostvarivanju strateških ciljeva koje smo si zadali u sklopu Europskoga razvojnog plana, ali i šire.

Dodjeljivanje akreditacije znači da nam je do kraja 2027. olakšana prijava za dodjelu sredstava za sudjelovanje u projektima Erasmus+ za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Konkretno, aktivnostima mobilnosti koje ćemo u tom razdoblju provoditi – učenici će obavljati praktičnu nastavu, a nastavnici će se usavršavati, namjeravamo ostvariti nekoliko ciljeva.

Nismo novi na tom području; ranije smo u projektima Erasmus+ sudjelovali u sklopu konzorcija The Mobility Bridge od 2015. do 2018., a i poslije smo surađivali sa strukovnom školom iz Ingolstadta. Cilj nam je obnoviti i proširiti međunarodnu mrežu za projekte suradnje i mobilnosti.

Nadalje, uvjereni smo da će učenici, koji će obavljati praktičnu nastavu u inozemstvu, biti konkurentniji na tržištu rada Republike Hrvatske i Europske Unije. Usto, važan nam je cilj održati visoku popunjenost kvota pri upisu u prve razrede, a smatramo da će nam Erasmus+ projekti u tome pomoći te čakovečku Ekonomsku i trgovačku školu učiniti suvremenijom institucijom s međunarodnim djelovanjem, a time i privlačnijom za nove naraštaje.

Nismo zaboravili ni na učenike s manje prilika: učenike s poteškoćama u razvoju, učenike slabijeg imovinskog stanja, učenike pripadnike manjina. Njih ćemo također potaknuti da se uključe u mobilnosti i omogućiti im da jednakopravno u njima sudjeluju kako bismo poboljšali uključivost i ojačali samopouzdanje osobama s manje prilika.

Nadamo se da će ove prilike pozitivno utjecati na svakog sudionika. U pripremi, organizaciji i provedbi projektnih aktivnosti učenici i nastavnici razvit će nove vještine i steći zanimljiva iskustva koja će im zasigurno biti svijetla točka ostvarena tijekom školovanja ili rada u našoj školi.

16. siječnja 2023.

90 dana Maribora
Iako je isprva bila nervozna i nesigurna želi li zaista ići, Ela je skupila hrabrost i spakirala kofer. Ipak se takva prilika ne propušta! I nije se razočarala.
Nakon nekoliko dana u novoj zemlji, među novim ljudima, shvatila je da je upoznavanje nešto drukčijeg svijeta posebno i uzbudljivo iskustvo. Svoju praksu odrađuje u KiK-u gdje će upotpuniti i proširiti svoje dosadašnje radne vještine. Za Maribor kaže da je prekrasan i sadržajan grad te se veseli idućim mjesecima koje će ondje provesti. Za kraj poručuje svima koji nisu sigurni bi li se prijavili za sudjelovanje u projektima da nema mjesta sumnji. Nije strašno kako se isprva čini, a steći će zanimljivo i vrijedno iskustvo koje će im koristiti u budućnosti.
Boravak i praksu u Mariboru u okviru aktivnosti Erasmus PRO Eli je omogućila Erasmus+ akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Koordinatorica projekta  2022-1-HR-KA121-VET-000058039 je Jasmina Zaborski, prof. mentor, a podršku u Sloveniji pružaju David Verlak, nastavnik i organizator stručne prakse u našoj partnerskoj školi (Srednja šola za trženje in dizajn Maribor) i Danica Štefanec, mentorica u KiK-u.