Erasmus+ akreditacija

Ekonomska i trgovačka škola prošle je godine usvojila „Europski razvojni plan škole 2021. – 2027.“. Iznimno nam je drago što smo jednu od planiranih aktivnosti već uspjeli ostvariti: dodijeljena nam je Erasmusova akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u razdoblju od 1. 2. 2022. do 31. 12. 2027. Tu priliku iskoristit ćemo kao jednu od stuba u daljnjem ostvarivanju strateških ciljeva koje smo si zadali u sklopu Europskoga razvojnog plana, ali i šire.

Dodjeljivanje akreditacije znači da nam je do kraja 2027. olakšana prijava za dodjelu sredstava za sudjelovanje u projektima Erasmus+ za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Konkretno, aktivnostima mobilnosti koje ćemo u tom razdoblju provoditi – učenici će obavljati praktičnu nastavu, a nastavnici će se usavršavati, namjeravamo ostvariti nekoliko ciljeva.

Nismo novi na tom području; ranije smo u projektima Erasmus+ sudjelovali u sklopu konzorcija The Mobility Bridge od 2015. do 2018., a i poslije smo surađivali sa strukovnom školom iz Ingolstadta. Cilj nam je obnoviti i proširiti međunarodnu mrežu za projekte suradnje i mobilnosti.

Nadalje, uvjereni smo da će učenici, koji će obavljati praktičnu nastavu u inozemstvu, biti konkurentniji na tržištu rada Republike Hrvatske i Europske Unije. Usto, važan nam je cilj održati visoku popunjenost kvota pri upisu u prve razrede, a smatramo da će nam Erasmus+ projekti u tome pomoći te čakovečku Ekonomsku i trgovačku školu učiniti suvremenijom institucijom s međunarodnim djelovanjem, a time i privlačnijom za nove naraštaje.

Nismo zaboravili ni na učenike s manje prilika: učenike s poteškoćama u razvoju, učenike slabijeg imovinskog stanja, učenike pripadnike manjina. Njih ćemo također potaknuti da se uključe u mobilnosti i omogućiti im da jednakopravno u njima sudjeluju kako bismo poboljšali uključivost i ojačali samopouzdanje osobama s manje prilika.

Nadamo se da će ove prilike pozitivno utjecati na svakog sudionika. U pripremi, organizaciji i provedbi projektnih aktivnosti učenici i nastavnici razvit će nove vještine i steći zanimljiva iskustva koja će im zasigurno biti svijetla točka ostvarena tijekom školovanja ili rada u našoj školi.

16. siječnja 2023.

90 dana Maribora

Iako je isprva bila nervozna i nesigurna želi li zaista ići, Ela je skupila hrabrost i spakirala kofer. Ipak se takva prilika ne propušta! I nije se razočarala.
Nakon nekoliko dana u novoj zemlji, među novim ljudima, shvatila je da je upoznavanje nešto drukčijeg svijeta posebno i uzbudljivo iskustvo. Svoju praksu odrađuje u KiK-u gdje će upotpuniti i proširiti svoje dosadašnje radne vještine. Za Maribor kaže da je prekrasan i sadržajan grad te se veseli idućim mjesecima koje će ondje provesti. Za kraj poručuje svima koji nisu sigurni bi li se prijavili za sudjelovanje u projektima da nema mjesta sumnji. Nije strašno kako se isprva čini, a steći će zanimljivo i vrijedno iskustvo koje će im koristiti u budućnosti.
Boravak i praksu u Mariboru u okviru aktivnosti Erasmus PRO Eli je omogućila Erasmus+ akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Koordinatorica projekta  2022-1-HR-KA121-VET-000058039 je Jasmina Zaborski, prof. mentor, a podršku u Sloveniji pružaju David Verlak, nastavnik i organizator stručne prakse u našoj partnerskoj školi (Srednja šola za trženje in dizajn Maribor) i Danica Štefanec, mentorica u KiK-u.

6. ožujka 2023.

Novosti iz Slovenije

Ela nam se javila iz Maribora, gdje je na stručnoj praksi u sklopu projekta 2022-1-HR-KA121-VET-000058039 financiranog iz programa Erasmus+. Kako je i sama istaknula, vrijeme brzo leti te se već za manje od mjesec dana vraća kući u Hrvatsku. Kako bi podijelila svoje iskustvo, opisala je svoj uobičajeni radni tjedan i dojmove iz Slovenije.

Dan joj počinje u sedam sati: popije kavu, a zatim se sprema za posao. Pri dolasku na posao sve pozdravi sa smiješkom, a zatim počinje svoje dnevne zadatke. Posao završava u 16 sati pa se vraća u hotel. Nakon kratkog odmora uči ili kuha.

Jedanput u radnome tjednu čisti, što joj daje slobodne vikende koje provodi također učeći i pripremajući hranu. Nedjeljom je vrijeme za odmor i opuštanje; često gleda filmove ili šeće gradom.

Elin nedavni posjet partnerskoj školi Srednja šola za trženje in dizajn Maribor bio je zanimljivo iskustvo. Profesor Verlak pokazao joj je učionicu za praktični rad koja joj se vrlo svidjela. Zapazila je da učenici u školi ne nose papuče i da postoji velik ekran na dodir u predvorju škole koji prikazuje raspored sati i slobodnih učionica.

Elinino iskustvo mobilnosti u Sloveniji vrlo je pozitivno. Tijekom stručne prakse doživjela je nove radne situacije i uspješno svladala svakodnevne izazove te stekla vrijedna znanja i vještine u struci. Usto, imala je priliku upoznati novu kulturu i doživjeti kakav je školski sustav u drugoj zemlji. Vjerujemo da će joj ovo iskustvo donijeti mnogo korisnih znanja i iskustava koja će moći primijeniti u budućnosti.

Autorica teksta: Jasmina Zaborski, prof. mentor

30. kolovoza 2023.

Erasmus+ iskustvo: Laura dijeli svoje dojmove iz Maribora!

Nakon uspješno završenoga trogodišnjeg smjera za prodavačicu, Laura je odlučila krenuti korak dalje i upustiti se u stručno iskustvo koje će joj promijeniti život. U Sloveniji, u Mariboru, boravila je od 15. svibnja do 15. kolovoza 2023.

Vrijeme provedeno u trgovini dječjom odjećom „Aladin“ bilo joj je pravo osvježenje. Laura nam je ispričala kako je u početku imala izazova s jezikom, ali se polako, slušajući domaće ljude, počela sve bolje snalaziti i komunicirati na slovenskome jeziku. Osoblje u trgovini bilo je iznimno ljubazno i uvijek spremno pomoći joj u usvajanju novih vještina, bilo da se radilo o slanju pošiljki ili izlaganju odjeće prema različitim kriterijima.

No, to nije sve što je Laura doživjela. Grad Maribor osvojio ju je svojom ljepotom i raznolikim sadržajem, a srdačnost Mariborčana ostavila je na nju dubok dojam. Laura je istraživala gradska kina, isprobala poznati Cibikartkarting, a opuštanje je pronalazila na kupalištu „Mariborski otok“ i u šetnji uz rijeku Dravu.

Zahvaljujemo koordinatorici projekta 2022-1-HR-KA121-VET-000058039, Jasmini Zaborski, prof. mentorici, te Davidu Verlaku, nastavniku i organizatoru stručne prakse u partnerskoj školi (Srednja šola za trženje in dizajn Maribor), te mentoricama u trgovini „Aladin“, koji su omogućili Lauri da ostvari ovo vrijedno iskustvo.

Hvala Lauri što je s nama podijelila svoju priču. Neka njezin entuzijazam i hrabrost potaknu mnoge! Ako i vi sanjate o sličnom iskustvu, slijedite Laurin primjer i hrabro zakoračite u svijet mogućnosti koje donosi Erasmus+.