Ekološki kviz “LIjepa Naša” najveće je ekološko natjecanje hrvatske mladeži koje se provodi od 1992. godine u organizaciji Udruge Lijepa Naša. Natjecanje se provodi u osnovnim i srednjim Ekoškolama u Hrvatskoj i u osnovnim i srednjim hrvatskim školama/odjeljenjima u Herceg-Bosni, Vojvodini i Mađarskoj.

Svaku ekipu (školu) predstavljaju 4 učenika i to po jedan učenik od V. do VIII. razreda za osnovne škole te po jedan učenik od I. do IV. razreda za srednje škole (za trogodišnje strukovne škole po jedan učenik I. i II. razreda te po dva učenika III. razreda).

Program natjecanja sastoji se od pisanog dijela, prikaza ostvarenog praktičnog rada učenika pod motom „Istražili smo – uradili smo – predlažemo” i usmenog dijela. Pisanom dijelu natjecanja i prezentaciji praktičnog rada pristupaju sve ekipe, a završnom dijelu natjecanja (usmenom) pristupa 5 prvoplasiranih ekipa u kategoriji osnovnih škola i 5 prvoplasiranih ekipa u kategoriji srednjih škola.

Ove godine natjecanje je održano od 15. do 17. ožujka u Hotelu „I“ u Zagrebu. Našu školu predstavljali su Iva Rob, Jakob Mučić, Dina Bašek i Lara Mišić te su osvojili odlično 8. mjesto u jakoj konkurenciji. Posebne pohvale dobila je Dina Bašek za prezentacijske vještine, te odabrana tema našeg rada „Moderne platnene pelene“ jer je bila jedna od rijetkih tema koja nije do sad bila obrađena. Učenike je za natjecanje pripremala profesorica Iva Novak.

Predsjednik Udruge Lijepa naša u svom uvodnom govoru istaknuo je da na ekokvizu ne postoji imperativ pobjede, već je važno sudjelovati, steći nova poznanstva i prijateljstva i učiniti nešto dobro za naš planet Zemlju. S tom mišlju, veselimo se ponovnom susretu dogodine.