E FOOD

Sudionici: Portugal, Hrvatska i Grčka

Cilj projekta: Promisliti o svojim prehrambenim navikama, razviti zdrave prehrambene navike i prepoznati važnost uravnotežene prehrane u promicanju zdravlja.

Aktivnosti su se provodile u 2. faze:

1. faza: Svaka grupa učenika provela je istraživanje o 2 gastronomska jela, tipična za svaku zemlju sudionicu (Portugal, Grčka i Hrvatska), navodeći regiju zemlje iz koje jelo potječe, njegove sastojke, pripremu i razmišljanje o tome predstavlja li to zdrav obrok ili ne. 31. ožujka održana je videokonferencija s prezentacijom radova učenika na engleskom jeziku. Naši učenici bili su podijeljeni u 7 grupa te su istraživali jela iz sljedećih regija: Međimurje, Zagorje, Istra i Kvarner, Lika i Gorski kotar, Dalmacija, Slavonija te jela vezana uz grad Zagreb.

2. faza: Formirane su međunarodne grupe  hrvatskih i portugalskih učenika koji su istraživali blagdanske običaje i jela svoje zemlje te dobivene podatke objedinili u zajedničku prezentaciju izrađenu u alatu Google Slides. Istraživali su se običaji i jela vezana uz Badnjak, Božić, Staru godinu, Novu godinu, Veliki petak i Uskrs. Predmet istraživanja bila su blagdanska jela, sastojci, povijest i običaji te analiza nutritivnih vrijednosti istraženog jela.

Evaluacija projekta provedena je putem ankete formirane u alatu Google docs. Analizom odgovora možemo zaključiti da je projekt pozitivno utjecao na učenike.

Učenici 1.ht1, 1.ht2 i 2.kš razreda i nastavnica Iva Novak, dipl. ing.