Ugledni književnici i sveučilišni profesori – bračni par Julijana Matanović i Pavao Pavičić, čija djela čitatelji naprosto obožavaju, posjetili su čakovečku Ekonomsku i trgovačku školu te izazvali oduševljenje među učenicima i profesorima okupljenima u prostranome školskom predvorju, publikom željnom kulturnih događanja nakon dugog razdoblja pandemije. Kako je zainteresiranih bilo još i više, tako se književni susret mogao uživo gledati na školskome profilu Facebooka.
Učenici ETŠ-a doznali su mnogo o pisanju, knjigama i književnosti. Profesorica Matanović objasnila je što znači biti čitatelj, a ne puki čitač. Ispričala je sve o svojem pisanju tekstova u prvome licu jednine, bili oni književni ili znanstveni. Također, čuli smo i priču o njezinu djelu „Zašto sam vam lagala“ zbog kojeg je, kako sama kaže, prestala komunicirati s nekim rođacima jer je su književno djelo doživjeli kao stvarnost, a ne kao fikciju. Istaknula je da književnicima nije strana moderna tehnologija i interakcija s čitateljima na društvenim mrežama.
Akademik Pavličić, jedan od najčitanijih naših autora, govorio je o pisanju za današnju publiku. Rekao je da djelo odmah mora privući čitatelja, a kako to postići – za to ne postoji recept. Pisanje mu teče glatko, kao da mu netko šapuće riječi na uho, kaže. Akademik Pavličić susret je završio riječima:
„Škola ne priprema đaka da bude filolog, nego ga priprema da postane čitatelj.“ Gosti su istaknuli da je pripovijedanje priča važno za svakog čovjeka kako bi mogao spoznati sebe i svijet te da mladi trebaju čitati knjige u kojima se i sami pronalaze, s čime se slaže i velika većina učenika.
Za dobru atmosferu pobrinuli su se i učenici stogodišnje škole. Pokazali su da poštuju tradiciju: gostima na dar školski je zbor izveo međimursku popevku „Vehni, vehni fijolica“, a maturantica Marija Duhović nadahnuto je interpretirala ulomak iz Putnoga tovaruša Ane Katarine Zrinske.
Moderatorica književnoga susreta bila je profesorica Gordana Lovrečić, a okupljene je pozdravila ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić. Sve su pozorno pratili i polaznici fakultativne nastave Medijske kulture te se pobrinuli da događaj novinarski zabilježe.

Autorica teksta: Dorotea Novak
Fotografije: Karolina Kovač
Video: Sven Brzuhalski