DSD – fakultativna nastava za Njemačku jezičnu diplomu

Na Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec provodi se  fakultativna nastava za  Njemačku jezičnu diplomu  –  Deutsches Sprachdiplom.  

Nastava se izvodi tijekom sve četiri godine, a ispiti se provode na dvije razine – B1 razina (DSD I)  i B2 / C1 razina ( DSD II).

DSD I  i DSD II su međunarodno priznati certifikati standardizirani prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike kojima  se dokazuje razina znanja iz njemačkoga jezika.  Nastava DSD-a organizirana je u suradnji sa ZfA u Zagrebu – Središnjim uredom za organizaciju nastave u inozemstvu. Diplome izdaje njemačko Ministarstvo kulture (KMK).

Nastavu izvode  prof. njemačkoga jezika iz naše škole Mateja Mesarić-Peras i  Andreja Antolić  Petak te suradnica Kerstin Sperlich–Hoffmann, profesorica iz Njemačke.

Ispiti se održavaju istovremeno u cijelom svijetu u studenom i prosincu za DSD II te u ožujku i travnju za DSD I. Učenici koji polože ispit na razini B2/C1 mogu studirati u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj dok se učenici koji steknu diplomu na razini B1  mogu zaposliti u različitim tvrtkama u kojima je važno znanje njemačkoga jezika.

Opis ispita i primjeri ispitnih materijala mogu se naći na: www.bva.bund.de/DE/

Zanimljivi materijali koji se koriste na nastavi DSD-a mogu se naći na: https://www.pasch-net.de/de/index.html