Ekonomska i trgovačka škola Čakovec 17. je ožujka učioničku nastavu zamijenila terenskom nastavom: posjetom Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Više od 520 učenika, njihovi razrednici i još mnogobrojni profesori s užitkom su u toj renomiranoj kulturnoj instituciji gledali kazališnu predstavu “Ciganin, ali najljepši”, nastalu prema istoimenome romanu suvremenoga književnika Kristiana Novaka, Međimurca.

Tekst je dramatizirao Ivor Martinić, a nevjerojatnu galeriju likova donosi tridesetak glumaca. U glavnim su ulogama Nina Violić i Filip Vidović, redatelj je Ivica Buljan. Predstava prati nekoliko pripovjednih linija, a kajkavski  međimurski govor, tema zabranjene ljubavi, odnosa Roma i Hrvata, Međimurja i Zagreba bila je zanimljiva i učenicima i profesorima. Publika je bila izvrsna; da ju je predstava oduševila, moglo se zaključiti i tijekom velikoga pljeska na kraju predstave. Dan kazališta ETŠ-a ove su godine organizirale profesorice Svjetlana Goričanec i Anja Čvrk Jakopić.
Slobodno vrijeme nakon predstave učenici i profesori iskoristili su za šetnju središtem glavnoga grada, uživanju na gradskim terasama, razgovoru o osebujnoj predstavi s elementima krimića, melodrame, dokumentarca i socijalne drame, a neki su razgledali i retrospektivnu izložbu Otona Ivekovića u Klovićevim dvorima. Obilje doživljaja, lijepo proljetno vrijeme, izlet za pamćenje!