29. i 30. travnja u Varaždinu gledali smo predstavu „Slučaj vlastite pogibelji“ prema romanu suvremenoga književnika Kristiana Novaka. Izvrsna napeta predstava ostavila je gledatelje bez daha i tri su kazališna sata proletjela.
Uobičajenu nastavu gotovo 600 učenika – 30 razreda, njihovih razrednika i nastavnika zamijenilo je kazališnom umjetnošću. Zbog veličine gledališta za nas su zahtjevnu predstavu izveli dvaput: za jednu smjenu u ponedjeljak, za drugu u utorak. Dan kazališta organiziralo je Školsko stručno vijeće nastavnica Hrvatskoga jezika, ovaj put profesorica Gordana Lovrečić.
I dok smo prošle godine posjetili Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, ove smo se odlučili za obližnje nacionalno kazalište. Uživali smo u njegovu prekrasnom ambijentu i dinamičnoj predstavi prožetoj međimurskim idiomom o suvremenim tragičnim junacima u našim društvenim okolnostima. Intertekstualnost i intermedijalnost pridonijele su doživljaju slojevite priče s dokumentarnim elementima koja tematizira odnos prema sistemu, korupciji, slobodi.
Predstavu redatelja Ivana Plazibata varaždinsko kazalište pripremilo je ove sezone u koprodukciji s riječkim HNK-om Ivana pl. Zajca, a uz mnogobrojna poznata glumačka imena – Deu Presečki, Karla Mrkšu, Marka Cindrića, Ljubomira Krekeša, Hanu Hegedušić, Ljiljanu Bogojević i druge, sudjeluju i polaznici Kazališnoga studija mladih.