Creating a Global ESL Classroom via Web 2.0 Tools 

 

        

 

ERASMUS +, ključna aktivnost 2: školska partnerstva
Broj projekta: 2021-1-TR01-KA210-SCH-000031242
Trajanje: 28.2.2022.-27.10.2023.
Odobrena sredstva: iz Turske nacionalne agencije (Türkiye Ulusal Ajansı)
Nositelj projekta: škola Neriman Erol Yılmaz Sosyal Bilimler Lisesi, Antalya, Turska

Partneri: Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Epralima – Escola Profissional do Alto Lima, Arcos de Valdevez, Portugal i  Lidi Smart Solutions, Den Haag, Nizozemska.
Ciljevi i namjena: razvijanje međukulturnih i profesionalnih kompetencija učenika Ekonomske i trgovačke škole, suradnja učenika škole s učenicima škole Neriman Erol Yılmaz Sosyal Bilimler Lisesi, i škole Epralima – Escola Profissional do Alto Lima, organizacija mobilnosti učenika, usvajanje znanja i usavršavanje vještina uporabe engleskoga jezika (čitanje, pisanje, govor, slušanje) i uporabe IKT-a, poticanje timskog rada i suradničkog učenja. Usavršavanje nastavnika engleskoga jezika u suradnji s tvrtkom Lidi Smart Solutions.

Koordinatorica projekta: Jasmina Zaborski
Suradnice: Antonija Mikuša Zeko, Dunja Siročić

Projekt je predstavljen učenicima u travnju 2022. godine kad je organizirano i glasanje za odabir logotipa projekta. Najbolji prijedlozi – po jedan iz svake od zemalja sudionica ušli su u finale pa tako i prijedlog naše učenice Leone Kočila (A).
Pobijedio je prijedlog naših partnera iz Turske (C).

 
 
 
 

U lipnju je proveden izbor učenika koji će sudjelovati u projektu. Uključili smo 12 učenika: 4 za mobilnost u Tursku, 4 za mobilnost u Portugal i 4 domaćina.

Rujan 2022. – 1. mobilnost

Profesorice Jasmina Zaborski i Ivana Oreški sudjelovale su u stručnom usavršavanju u Haagu.

Ondje su razmijenile iskustva s europskim kolegama te razvile nove vještine u uporabi mrežnih alata u nastavi i projektima.
Stečena znanja primjenjivat će u provedbi skorih mobilnosti s partnerima iz projekta te uklopiti u redovitu nastavu.

 

Listopad 2022. – 2. mobilnost

Za vrijeme svojeg boravka naše učenice Iva Horvat, Gita Lajtman, Pavla Nađ i Maja Posavec usavršile su vještine slušanja i govorenja na engleskome jeziku pomoću web 2.0 alata te ujedno napunile kofere slatkim suvenirima, a srca nezaboravnim iskustvima.

Da sve prođe kako treba, pazile su profesorice Jasmina Zaborski, koordinatorica projekta, i Dunja Siročić, voditeljica projektnog tima.

1. dan

Partneri iz Turske organizirali su topao doček za nas i skupinu iz Portugala: bilo je tu turskih slatkiša, čaja i glazbe. Iz njihovih prezentacija doznali smo više o pokrajini i gradu Antalyji te o Atatűrku, čovjeku koji je mnogo učinio za razvoj moderne Turske i kojega iznimno poštuju. I naša i portugalska grupa dobile su priliku predstaviti se te su naše učenice svojom prezentacijom o ETŠ-u, Međimurju i Hrvatskoj oduševile gledatelje. Važno je napomenuti i da je u izradi prezentacije sudjelovalo svih 12 učenika koji sudjeluju u ovom projektu.

Nakon razgleda škole organizirane su aktivnosti pomoću kojih su se učenici bolje upoznali. Korištena je aplikacija Wordwall. Poslijepodne je bilo posvećeno podrobnijem upoznavanju turske kulture te Antalyje. Nakon tradicionalnoga turskog objeda ostatak dana proveli smo u šetnji povijesnim središtem grada. Učenici domaćini pokazali su nam i govorili o znamenitostima: Hadrijanovim vratima, tornju sa satom, luci, kuli Hidirliku, minaretu Kesiku itd.

2. dan

Dan smo počeli vožnjom u grad Demre. Posjetili smo arheološko nalazište Myra s akropolom i rimskim teatrom koji su očuvani do današnjih dana. Temelji teatra još su iz doba antičke Grčke, a nadogradili su ih stari Rimljani. Zatim smo obišli crkvu Sv. Nikole koja je sagrađena u 6. stoljeću, a obnovljena u novije vrijeme.
Našim se učenicama najviše svidio izlet brodom. Posjetili smo potonuli grad čiji se ostaci mogu vidjeti pod vodom i uz obalu otoka Kekova. Provjerili smo i kakva nam je kondicija hodajući do dvorca iznad sela Kaleköy.
Dan je završio večerom u zanimljivom ambijentu, sa stolovima uz rijeku. Učenici su izuli cipele i sjeli na pod kako bi iskustvo tradicionalne turske večere bilo potpunije.
 

3. dan

Uz pomoć aplikacije Edpuzzle te radom u grupama od po troje učenika (po jedan učenik ili učenica iz svake partnerske zemlje) nastavili smo vježbati engleski jezik. Učenici su gledali interaktivne videozapise s pitanjima o tome što su vidjeli te su, naravno, odgovarali na pitanja. Naučili su kako su nastale lego-kockice, a potom su uvježbavali pridjeve za opis osobnosti. Bilo je veselo čuti kako se sami opisuju, a time su se i bolje upoznali. Nastava se zatim preselila u drugu učionicu, a tema su bili festivali. Kako bismo upoznali indijsku proslavu Diwali, pomogla nam je aplikacija Listenwise. I učenici su dobili priliku govoriti o svojim nacionalnim festivalima pa je tako naša grupa predstavila fašnik.
Poslije ručka posjetili smo Područni upravni odjel za državno obrazovanje gdje smo doznali pojedinosti o njihovim projektima, a i naše profesorice te profesorice iz Portugala predstavile su projekte u koje su uključene naše škole.
Radni dio završio je zanimljivim posjetom Antalijskom arheološkom muzeju koji čuva izloške, primjerice iz kamenog doba, željeznog doba, grčkog i rimskog razdoblja…
Za sam kraj dana učenici i nastavnici iz turske škole organizirali su večeru i zabavu za sve sudionike projekta. Tradicionalna turska hrana, glazba, ples i torte učinili su večer posebnom.

4. dan

U sklopu mobilnosti proveli smo zanimljiv dan pun pustolovina i povijesnih doživljaja. Jutarnja vožnja autobusom odvela nas je podno špilje Karain, a da bismo vidjeli gdje su boravili ljudi iz kamenog doba, neolitika, bakrenog i ranoga brončanog doba, morali smo svladati još 470 stuba.
Potom nas je put vodio u planine gdje smo pješačili do antičkoga grada Termessosa. Dojmljivo iskustvo dočekalo nas je na samom kraju šetnje: očuvani teatar rimskoga stila, koji je mogao primiti 5000 gledatelja, s prekrasnim pogledom na okolne planine.
Ručali smo i nastavili put k vodopadima Duden te ondje uživali u divljini i snazi vode. Ostatak dana proveli smo u druženju s ostatkom grupe, razgovoru i zabavi.

5. dan

Zadnji dan u Turskoj počeli smo u školi gdje su učenici imali zadatak izraditi avatar u aplikaciji Voki te opisati svoje doživljaje i iskustva u Antalyji. Bilo je lijepo čuti i usporediti koje su aktivnosti bile omiljene među učenicima i kako su se svi zajedno zabavili.

Sljedeća aktivnost bio je Kahoot kviz s pitanjima temeljenima na dosadašnjim iskustvima u Turskoj. Naše su učenice pokazale da su mnogo toga naučile, a pobjedu je odnijela Gita Lajtman.
Nakon školskih aktivnosti, učenici su se okupili na ručku i još jedanput uživali u turskim jelima, poput turske verzije sarme, bureka, pogače i revanija – kolača od griza.

Rastanak s novostečenim prijateljima iz Turske i Portugala bio je težak, ali veseli nas što ćemo neke od njih ponovno vidjeti u sklopu budućih mobilnosti. Boravak u Turskoj bio je nezaboravan, upotpunio naše znanje o turskoj kulturi i povijesti, razbio neke predrasude i naučio nas da su Turci izvrsni domaćini.

Autorica teksta: Jasmina Zaborski, prof. mentor